Igrasie si mucegai pe pereți

 

eliminarea mucegaiului

  Fiecare clădire, fie ea veche sau nouă, are nevoie de un sistem eficient de ventilație mecanica. Acesta trebuie să asigure circulația corectă a aerului în interior și, deosebit de important, să mențină un nivel optim al umidității.

  În cazul clădirilor insuficient ventilate apar adesea probleme ce se pot vedea cu ochiul liber – condens, igrasie și mucegai. Acest trio nedorit apare pe pereti ca urmare a umiditatii ridicate si lipsei de ventilatie din incapere. Acestea pot fi enervante din punct de vedere estetic însă, marea problemă nu este dată de aspect, ci de faptul că pune în pericol sănătatea.

  Igrasia este primul semnal de alarmă. Pereții umezi sunt un fenomen întâlnit în mai toate locuințele din România și, din păcate, nu sunt considerați a fi ceva grav. Abia atunci când umezeala dă naștere mucegaiului oamenii caută soluții în acest sens, iar majoritatea sunt destinate eliminării lui, nu a cauzelor care îl generează.

Retine un aspect important: Igrasia si mucegaiul vor aparea din nou daca nu eliminati cauza aparitiei lor.

  Deci daca aveti mucegai pe pereti, mai intai trebuie sa rezolvati problema umiditatii ridicate, care poate fi rezolvata cel mai eficient printr-o ventilatie eficienta a incaperilor.

Care sunt cauzele apariției mucegaiului?

Înainte de a descrie principalele cauze ale apariției mucegaiului este necesar să înțelegem ce este acesta.

  Astfel, putem spune că mucegaiul este o ciupercă microscopică saprofită sau parazită, care are nevoie de un mediu cald și umed pentru a se dezvolta. El este responsabil de nenumărate afecțiuni respiratorii și, în cazuri mai grave, poate afecta sistemul nervos, cauzând febră, dureri de cap, dificultăți de concentrare și chiar depresie.

Cauzele apariției mucegaiului în casă sunt diverse și pot fi împărțite în două mari categorii:

 • cauze ce țin de proiectarea și realizarea construcției;
 • cauze ce țin de activitățile desfășurate de către locuitorii casei
 • lipsa unei ventilatii

  În ceea ce privește realizarea construcției, se prea bine știe faptul că locuințele moderne sunt proiectate astfel încât să asigure o etanșare perfectă. Aceasta poate fi utilă atunci când este vorba de menținerea temperaturii dorite în interior însă, în ceea ce privește aerisirea, cauzează multiple probleme.

  Activitățile desfășurate de locuitorii casei pot contribui și ele la apariția mucegaiului. Gătitul, călcatul, băile fierbinți și uscarea rufelor în interior sunt doar câteva dintre acestea.

  Tot la baza apariției acestui „inamic” se mai găsesc și alți factori dintre care: țevile fisurate, care permit infiltrarea apei în interiorul pereților (problemă deseori invizibilă, dar care poate fi depistată după miros) și acoperișul defect al locuinței care, dacă nu este reparat la timp, permite apei să se scurgă din tavan pe pereți și creează condiții optime dezvoltării mucegaiului.

  Igrasia si mucegaiul pe pereti apare ca urmare a umiditatii ridicate si lipsei de ventilatie din incapere. Exista multi producatori care ofera solutii chimice de inlaturare a mucegaiului de pe pereti .

Care sunt principalele tipuri de mucegai?

Mucegaiul poate fi de mai multe tipuri, fiecare având propriile caracteristici și „locuri preferate” în care se dezvoltă.

Dintre tipurile de mucegai cel mai des întâlnite se pot menționa:

 •    Mucegaiul alb – este cel mai comun tip de mucegai, fiind ușor de recunoscut din cauza culorii albe și a aspectului ca de vată, alb-gri;
 •    Aspergillus – se întâlnește în mod frecvent în natură (porumb sau nuci), dar se poate găsi și pe suprafața anumitor alimente precum pâinea sau cartofii;
 •    Cladosporium – poate fi găsit pe textile sau pe suprafețele lemnoase;
 •     Penicilium – având culoarea verde, albastru sau o combinație între cele două, acesta este un tip de mucegai care poate fi găsit atât pe fructe și legume, cât și pe suprafețele din locuință (pereți, tapet, covoare) și în colțurile subsolurilor;
 •     Stachysbotrys – de o culoare negru-verzuie, stachysbotrys este un mucegai care apare mai des pe lemn și pe panourile din gips.

Cum scapi de mucegai?

  În momentul în care mucegaiul își face simțită prezența într-o locuință nu există loc de amânare. Acesta trebuie înlăturat în mod mecanic, în comerț existând foarte multe produse concepute pentru a-l elimina.

  Din păcate, odată curățat, nu există garanția că nu va reapărea. Atâta timp cât cauza nu este înlăturată, va fi necesar ca periodic să se apeleze la soluții de curățare. Pentru a nu pierde timp prețios și bani, este recomandat să se investească într-un sistem de ventilație mecanica cu recuperare de caldura.

Avantajele unui sistem de ventilație cu dublu flux si recuperare de căldură Prana

  Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură Prana nu doar că va asigura un nivel optim al umidității în locuință, ci și un aer mereu curat, care va proteja sănătatea celor din interior.

Printre avantajele unui astfel de sistem de ventilație se numără:

 • înlătură în mod definitiv cauzele apariției umezelii, a condensului de pe geamuri, a igrasiei și a mucegaiului;
 • atât admisia, cât și evacuarea aerului se realizează simultan, așadar în cameră nu se înregistrează diferențe de presiune;
 • grație proprietăților sale, asigură o recuperare de căldură excelentă,  decontaminând totodată aerul admis;
 • este silențios și poate fi utilizat foarte ușor, cu ajutorul unei telecomenzi;
 • este ascuns în totalitate în grosimea peretelui și poate fi montat rapid, în aproximativ două ore, fără să existe necesitatea unor lucrări de reparație;
 • are un consum mic de energie, pentru modelele rezidențiale acesta fiind situat între 6 Wh și 32 Wh.

 

 


CONSULTATIE GRATUITA. Specialistii nosti va vor ajuta sa alegeti cea mai buna solutie pentru vetilarea incaperilor.

GARANTIE SI SERVICE Toate recuperatoarele PRANA beneficiaza de garantie 2 ani. Termenul de exploatare decalarat de producator este de 10-15 ani.

MONTAJ Recuperatoarele PRANA pot fi montate in 1-2 ore fara sa fie nevoie de reparatii ulterioare.

RAPORT PRET-CALITATE. Contactati-ne si obtineti preturi speciale pentru proiectul dumneavoastra.

OBTINETI LIVRARE GRATUITA in orice localitate din Romania.

Calitate CE. Calitate garantata de certificarile europene CE din domeniu.

AVANTAJE:

 Este un sistem compact - recuperator este ascuns in intregime in grosimea peretelui,afara raman doar grilele de ventilatie. Deci nu aveti nevoie de tubulaturi si montaje complicate. Intregul montaj se poate face in doua ore, fara praf si fara a fi nevoie ulterior de alte lucrari de reparatie.

 Admisia si evacuarea aerului se face simultan (nu creeaza diferente de presiune in incapere), si intotdeauna asigura cu 8% mai mult volum de aer admis decat aer evacuat. Fenomen care contribuie la functionarea mai eficienta a sistemelor de evacuare din bucatarie si din baie.

 Schimbatorul de caldura din Cupru asigura o recuperare de caldura excelenta si decontamineaza aerul admis datorita proprietatilor sale naturale (foarte apropiate de argint). Cuprul este considerat inca din vremuri stravechi unul din cele mai bune si sigure materiale pentru om. De aceia este folosit la scara larga pentru transferul de aer si transportul de apa potabila.

 Conceput sa functioneze non-stop- cu recuperatorul «Prana» o sa aveti aer proaspat si curat in casa; 24 ore pe zi, 365 zile pe an!

 Normalizeaza microclimatul din locuinta si elimina definitiv cauzele aparitiei umezelii, condensului pe geamuri, igrasiei si mucegaiului.

 Functioneaza silentios si simplu – cu ajutorul unei telecomenzi

 Economisiti bani - fiindca caldura aerului evacuat afara se recupereaza si se intoarce in casa . Deci nu mai pierdeti caldura prin deschiderea geamurilor pentru aerisire. Ceia ce inseamna ca pastrati caldura in incapere, si faceti pana la 30% economii cu incalzirea in timpul iernii, si pana la 70% economii cu energia consumata de aerul conditionat in timpul verii.

 Ajuta la functionarea mai eficienta a aerului conditionat. In timpul verii recuperatorul inverseaza procesul, adica pastreaza aerul racoros in casa si zapuseala afara.

 Consum mic de energie: consumul de energie electrica pentru modelele rezidentiale este intre6Wh si 32Wh.

 Toate sistemele de ventilare cu recuperare de caldura «Prana» au Certificat European de Calitate CE si Clasa de Eficienta Energetica A+ si A.

Mucegaiul și igrasia se numără printre cele mai întâlnite probleme care afectează atât construcțiile vechi, cât și pe cele noi. Află cum poți scăpa de ele!

Întrebări și comenzi